تاپستری(tapestry) چیست؟ آموزش طراحی و بافت تاپستری صفر تا صد

تاپستری چیست؟

 شاید بسیاری از شما نام پارچه تاپستری(tapestry) را شنیده باشید این واژه در اصل یک واژه انگلیسی است و همچنین در فرانسوی به آن پارچه تاپیستری می گویند و آن به معنای پارچه ای است گلیم بافتکه پود آن روی تار را به طور کامل بپوشاند و نقش های متفاوتی ایجاد کند. هم چنین با توجه به صنعت مد و فشن هنر تاپستری یکی از مباحث حاشیه ایی آموزش طراحی لباس و همچنین آموزش طراحی پارچه می باشد بنابراین ما در مقاله تاپستری چیست؟ و آموزش صفر تا صد طراحی و بافت تاپستری ابتدا به توضیح و معرفی این پارچه هنری پرداخته ایم و سپس دوره آموزشی طراحی و بافت پارچه تپستری گروه روحی را معرفی کرده ایم.

تاپستری هنری چیده مانی و تلفیقی هنرمندانه از بافت٬گرافیک٬ نقاشی و … است که امروزه در عرصه هنرهای تجسمی دنیا جایگاهی خاص دارد. به طور کلی این نوع بافته ها در ابعاد و حجم های کوچک و دیوار کوب و احجام پیکره مانند٬ کاربردی همچون تابلو های نقاشی و مجسمه دارد و برای زیباسازی محیط و گرمی دهنده فضای مورد نظر٬مورد استفاده قرار می گیرد این احجام عظیم و سنگین مانند دیوارکوب ها٬ یا دیوارآویزها٬ حجم های پیکره ای ٬الیاف بافته های جداکننده فضا و حتی دیوارهای ساخته شده از الیاف٬علاوه بر زیبایی بخشیدن به فضا در ارتباط با معماری نیز مطرح می شود٬ همچنین در صحنه آرایی به عنوان عناصر صحنه به کار می رود. امروزه ما شاهد ورود این هنر در عرصه مد و لباس هم هستیم. در این دوره هنرجویان با یادگیری کامل تمام تکنیک های بافت٬ می آموزند که چه طور از این هنر در عرصه مد و لباس استفاده کنند.

تاپستری از دیر باز مورد استفاده بشر قرار می گرفت. به دلیل طراحی پارچه تاپستری و سختی بافت آن بیشتر در خانواده های سلطنتی و کلیساها کاربرد داشت. به صورتی که دیوار های قلعه و کاخ ها منقش به این پارچه های گرانبها بودند. طراحی اینگونه پارچه ها متناسب با فرهنگ و اقلیم عوض می شد. اما امروزه در طراحی لباس و مد با استفاده از تکنیک های طراحی پارچه و بویژه از تاپستری بسیار استفاده می شود. همچنین یکی از لوازم تزئینی و دکوراتیو بسیار خوبی است این پارچه و مانند گذشته بر روی دیوار آویزان می شود. پارچه تاپستری به دلیل طراحی های متفاوت با استفاده از نخ های رنگی که دست طراح پارچه را بسیار باز می گذارد بسیار زیبا هستند. برای یادگیری طراحی پارچه بهتر است از صفحه معرفی آموزش طراحی پارچه بازدید کنید.

حتما بخوانید: آموزش تخصصی طراحی لباس عروس

تاریخچه تپستری

تا آنجایی که شواهد تاریخی نشان می دهد استفاده از تپستری به دوره اسکندر مقدون بر می گردد. همچنین یک نمونه پارچه تاپستری در صحرای tarim basn که شمال چین واقع شده است پیدا شده که متعلق به ۳۰۰ سال قبل از میلاد است. اما شکل جدید و صنعتی پارچه های تاپستری به قرن ۱۴ ام بر می گردد. موج جدید تولید این پارچه از سوئیس و آلمان شروع شد و به فرانسه و هلند که کشورهایی بزرگ از نظر تجاری بودن گسترش یافت. ابزار تولید تاپستری با گذشته تفاوت چندانی نکرده بود و با همان تکنولوژی این پارچه تولید می شد.

در قرن ۱۴ و ۱۵ میلادی در شهر آراس فرانسه گرون ترین و بهترین پارچه های تاپستری تولید می شد و از این پارچه ها برای دکور کردن اکثر قلعه های اروپا استفاده می شده. در انقلاب فرانسه بسیاری به دلیل اینکه می خواستند نخ های طلای آنها را بازیافت کنند بسیاری از این پارچه ها را سوزاندند ولی چندتایی باقی می ماند که صحت این کیفیت را نشان دهد. باید به این توجه داشت که در تمام تاریخ از این پارچه های گرانبها برای تزئین و پوشاندن کاخ ها و پرچم ها استفاده می شده است.

در قرن ۱۶ و ۱۷ میلادی مرکز تولید این پارچه به جایی که در بلژیک کنونی قرار دارد منتقل می شود. الگو، رنگ های مورد استفاده و همچنین نحوه تولید این پارچه ارتقا یافته بود. در قرن ۱۹ ام شرکت Morris & co یک سری طرح های کارتونی برای پارچه تپستری خود در نظر گرفت که این طرح ها بسیار موفق بودند. این طرح تولیدی باعث شد که از پارچه تاپستری در خانه استفاده شود و به یک وسیله اساسی در منازل تبدیل شود. امروزه تاپستری استفاده های متقاوتی دارد، از آن در خانه ها چه به عنوان یک پارچه کاربردی چه یک پارچه تزئینی استفاده می شود، همچنین این پارچه ها می توانند یک مدیا برای هنرمندان باشد تا بتوانند آثار هنری خود را بر بستر این پارچه ها خلق کنند.

حتما بخوانید: طراحی پارچه

معرفی دوره آموزش تاپستری(tapestry)

ما در این دوره به تفصیل به هنرجویان از چله کشی٬ بافت گلیمی ساده٬ نقش دادن در بافت گلیم٬ بافت سرژه٬ بافت زنجیر٬ بافت کوک٬ بافت شاهسوند به صورت یکرنگ و دو رنگ٬ گره فرش٬ گره سوماک٬ گره اسپانیایی٬ بافت خط کج٬ شیب تند و کند٬ منحنی بافی٬ برجسته بافی٬ریپینگ٬ توری بافی٬ گرد بافی٬ کارت بافی٬ ۴ گره اصلی مکرمه٬ بیش از ۱۰ تکنیک بافت مکرمه تا اجرا کردن آن روی لباس را آموزش می دهیم.

تاریخچه آموزش تاپستری در موسسه روحی

آموزشگاه روحی فعالیت خود را در زمینه آموزش تاپستری از زمستان ۱۳۹۳ آغاز کرده است و تا به امروز ۵ دوره تاپستری برگزار کرده است.
میزان ساعت های آموزش داده شده تا به امروز۱۸۰ ساعت است وتعداد فارغ التخصیلان کارگاه طراحی لباس از سال ۱۳۹۳ تا به امروز ۶۵ نفر می باشد.

سرفصل های کلی تاپستری:

  • آشنایی با تاریخچه تپستری

  • آشنایی با تکنیک های بافت تاپستری

  • تاپستری در لباس

  • هنر الیاف

  • گرد بافی

  • آشنایی با تمام تکنیک های بافت مکرمه

  • مکرمه بافی

  • کارت بافی

  • مکرمه در لباس

مخاطبین کلاس تاپستری

دانشجویان در حال تحصیل در دانشگاه ها ٬ فارغ التحصیلان رشته های لباس٬ صنایع دستی و فرش٬ علاقه مندان به بافت در هر سنین

اهداف کلاس آموزش تاپستری

این دوره به آموزه هایی می پردازد که هنرجویان بتوانند

۱.تکنیک های بافت تاپستری را بیاموزند

۲.بتوانند در عرصه مد و لباس از این هنر به خوبی استفاده کنند

خروجی دوره تاپستری

در پایان این دوره٬ هنرجو در زمینه تاپستری مهارت کسب کرده و می تواند موارد زیر را به انجام برساند

  • تولید پارچه یک لباس با تکنیک تاپستری و ارایه لباس در پروژه نهایی
  • انجام پروژه بافت دیوار کوب
  • یک پروژه کارت بافی
  • تولید یک لباس با تکنیک مکرمه

    وسایل مورد نیاز کارگاه تاپستری
    ۱-بوم یا چهارچوب ۳۰*۴۰
    ۲-نخ چله سایز متوسط برای تار کشی
    ۳-کاموا با رنگ و ضخامت متفاوت
    ۴-قیچی

نوع کلاس درسی تاپستری

این کلاس به صورت گروهی و کارگاهی برگزار می شود.مباحث تیوری به صورت کوتاه در جلسات اول و مباحث  عملی در هر جلسه مطرح می شود. در هر جلسه متناسب با مباحث تدریس شده٬ تمریناتی برای هنرجویان در نظر گرفته می شود که در طول هفته روی آن کارمی کنند و برای جلسه بعد تحویل می دهند. تمرین هر دانشجو٬ در حضور سایر دانشجویان و مدرس٬ ارایه شده و در مورد نکات مثبت و منفی کارها بحث می شود.

تولید و تهیه شده توسط دپارتمان آموزش طراحی پارچه روحی